Kieliszki do wina

Wino to nieodłączny dodatek do dań, szczególnie obiadów, w wielu krajach. Włochy, Francja… Picie wina w ciągu dnia jest niemal tradycją! Polacy również upodobali sobie wino. Szczególnie do obiadów i deserów. Jednak jakie wino podać gościom do dan, które serwujesz? I w jakich kieliszkach? Zarówno otwieranie jak również podawanie wina w odpowiednim kieliszku stało się niemal sztuką. To cały proces, który powinien zostać przeprowadzony w odpowiedni sposób. A jakie wino dobrać do dania? I jaki kieliszek do wina? Wszystko jest poparte odpowiednimi zasadami.
Wino białe do przekąsek, dań z warzywami, owoców morza, ryb, serów, jagnięciny, drobiu czy cielęciny.
Wino czerwone przede wszystkim do dań z wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny, baraniny i dan z grzybów.
Wino różowe idealnie pasuje do deserów, ciastek, ciast, lodów.
To bardzo ogólne zasady, które mogą się zmienić w zależności od okoliczności i innych czynników. Jednak równie ważnym ale o wiele prostszym jest dobranie rodzaju kieliszków w jakich zaserwujesz gościom trunek.
Kieliszki do wina czerwonego są duże, pokaźne, z pękatą czaszą. Wino białe nie wymaga już takiego kontaktu z powietrzem. Dlatego są mniejsze wyższe, smuklejsze. Kieliszki do szampana i wina musującego są najwęższe, z długa nóżką. Bąbelki muszą mieć długą drogę ujścia. Wtedy wino dłużej pozostanie świeże i gazowane.
Banquete Partner nie tylko wyposażył swoją ofertę w każdy rodzaj kieliszków. Każdy z kieliszków do win jest również w różnym stylu. Od bardzo klasycznych po nowoczesne. Wszystkie jednak są najwyżej jakości co z pewnością zauważą nawet najbardziej wymagający goście.


Polecane dla Ciebie

O autorze: Admin